Румен Угрински

Дата на раждане:
1994 г. – НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, Актьорско майсторство за куклен театър” в класа на проф. Николина Георгиева

Роден e на 25 януари 1969 г. в Благоевград, където завършва средното си образование. Отслужил в родната казарма цели 2 г.,3 м.и 8 дни като свързочник-радист. През 1990г. е приет във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов"(сега НАТФИЗ), актьорско майсторство за куклен театър при професор Николина Георгиева. Четири години по-късно (1994г.) завършва успешно и бива поканен в Централен Куклен Театър, сега Столичен Куклен Театър, където работи и до днес.

За ролите си в театъра има актьорски и специални награди от международни куклени фестивали в България и чужбина: 
Награда за куклено актьорско майсторство за ролята на Мититаки в спектакъла "Ние, врабчетата" на 12-ти Международен куклен фестивал "Златният делфин", гр. Варна, няколко награди от Международния куклен фестивал "Двама са малко, трима са много", гр. Пловдив.

В студентските си години е участвал като актьор и кукловод в много детски и младежки предавания. А от 2005 г. е кукловод в предаването "Говорещи глави" по TV7.

Има участия в късометражни филми, телевизионни сериали ("Тя и той", "Кафе пауза") , TV и радио реклами. Дублирал е много анимационни филми. ("Тимон и Пумба", духчето Доби от филма "Хари Потър и стаята на тайните" и др.)
През 2008-ма Румен се присъединява към „Господари на ефира“ и „Пълна лудница” и внася неподправената си свежест в култовите предавания. Едни от най-популярните му превъплъщения са тези на Майор Егаси Костов и митничаря Спартак Тишански.
назад