Кои сме ние

МИСИЯ
Да радваме малки и големи с изкуство, което вдъхновява.


КОИ СМЕ НИЕ
Качествено забавление за деца и млади зрители – истински професионален подход и 70 години превъзходно изкуство.


ХУДОЖЕСТВЕН ПРОФИЛ
Художествената продукция на театъра е изследвала всеки жанр и стил - от куклената миниатюра, музикалната приказка, пантомимата, театърът на сенките, комедията, сатирата, гротеската до героико-епическата пиеса. Трупата е изиграла и поддържа в репертоара си незабравими спектакли по класически произведения от Шарл Перо, Вилхелм Хауф, Ханс Кристиян Андерсен, Екзюпери, Пушкин, Бокачо, Толстой, Шекспир, Братя Грим, Голдони, Молиер, както и от много български автори, отдавна влезли в съкровищницата на драматургията за деца – Валери Петров, Йордан Радичков, Рада Москова, Борис Априлов, Иван Теофилов и др.


ДЕЙНОСТ
Театърът поддържа годишно над 25 заглавия в репертоара си, като изнася повече от 650 представления и подготвя до 6 нови постановки всеки сезон, представяйки висококачествени спектакли за деца и възрастни пред повече от 65 000 зрители годишно.

Трупата е спечелила любовта и верността на своята публика, заедно с множество национални и международни награди, изграждайки репутация на театър с високи художествени и професионални достижения.


СТАТУТ И СТРУКТУРА
На 23 май 2001 г. международно известният Централен куклен театър е преименуван в Столичен куклен театър и става един от културните институти на Столична община. Той е репертоарна театрална организация с постоянна трупа, технически и административен персонал, две сцени (основна - на ул. “Ген. Гурко” 14 и втора - на ул. “Янко Сакъзов” 19) и ателиета за изработка на кукли и декори, както и модерно оборудвано звукозаписно студио.