История

Основан през 1946 г. от Мара Пенкова с лични средства, първият куклен театър в България успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия държавен професионален куклен театър в България.

Първата международна проява на театъра е през 1958 г. в Букурещ, а само две години по-късно той вече печели награда “За оригиналност и въображение” от Втория международен куклен фестивал в Букурещ за „Петя и вълка” по Сергей Прокофиев, с режисьори Атанас Илков и Николина Георгиева.
 
През 80 и 90 -те години, тратърът бележи значителен творчески подем. Създадени са емблематични спектакли,донесли слава на театъра и кукленото ни изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада, през страните на Европа, чак до далечна Япония. Примери за това са спектакли като "Маугли", "Любопитното слонче", "Златка - златното момиче", "Пинокио - забранено за деца", "Голямото кихотене", "Приказка за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника Крал" и много други. Досега на сцената на театъра са поставени над 350 заглавия. 

И днес Столичен куклен театър продължава да пази и развива безценното наследство на Мара Пенкова и цяла плеяда творци на кукленото изкуство, разнесли славата на българската култура по целия свят!