История

Основан през 1946 г. от актрисата Мара Пенкова с лични средства, първият куклен театър в България успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана субсидия и трупата получава статут на държавен професионален куклен театър. 

През годините Столичен куклен театър е създал редица емблематични спектакли, донесли слава на българското куклено изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада, през страните на Европа, чак до далечна Япония. Примери за това са спектакли като "Маугли", "Любопитното слонче", "Златка - златното момиче", "Пинокио - забранено за деца", "Голямото кихотене", "История за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника Крал" и много други. Досега на сцената на театъра са поставени над 350 заглавия. 

Столичен куклен театър поддържа над 30 спектакъла в репертоара си и реализира между 3 и 4 премиери всеки сезон. Годишно на сцената му се играят повече от 300 представления пред над 65 000 зрители.

Столичен куклен театър е създател на Международния фестивал за уличен и куклен театър ПАНАИР НА КУКЛИТЕ, който представя едни от най-интересните и модерни заглавия в областта на кукления и уличен театър не само от България и Европа, но и от целия свят. През 2017 г. ПАНАИР НА КУКЛИТЕ бе отличен от Европейската фестивална асоциация с международното отличие ЕFFE LABEL - знак за това, че се нарежда сред най-престижните европейски фестивали.