Изкуство за малки и големи на 11-тия Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2021

Изкуство за малки и големи на 11-тия Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2021

На 11.09. /събота/, от 19.00 ч. в салона на ул. „Гурко“ № 14, ще се състои официалното откриване на 11-тия Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“. Събитието се организира от Столичен куклен театър (СКТ) и Столична община и е част от Календара на културните събития на СО. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепата на Столична община и Министерство на Културата, в партньорство с Институт „Сервантес“, Съюз на артистите в България, АКТ-УНИМА - България и с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио.
„Панаир на куклите“ 2021 ще се открие със семейния спектакъл на Столичен куклен театър - „Непознатото дете“. Веднага след това, във фоайето на театъра, СКТ ще отбележи 75-тата годишнина от първото си представление с представянето книгата летопис "75 години Столичен куклен театър".
Въпреки трудната ситуация, свързана с пандемичната обстановка, организационният комитет реши, че и зрителите, и участниците очакват фестивала с нетърпение и успя да намери начин да го проведе, спазвайки всички противоепидемични мерки, за да донесе усмивки и да стопли сърцата им.  За съжаление, от първоначално предвидената програма отпада голяма част от уличните прояви. Публиката ще може да се наслади на разнообразна програма за деца и възрастни в театралните зали и да види спектакли на 9 български театъра, както и на гостите от Русия (Театър „Карлсон Хаус“) и Испания (Хавиер Аранда). Държавен куклен театър - Сливен, Театър „Ателие 313“, Държавен куклен театър - Стара Загора, Държавен куклен театър - Пловдив, Държавен куклен театър - Русе, Държавен куклен театър - Бургас, Театър 199 и Общински куклен театър – Благоевград, заедно със Столичен куклен театър ще покажат своето магично изкуство на столичани и гости на столицата.
С прожекцията на филма на БНТ „Музика, поезия и кукли“ ще се отдаде почит на един от доайените на кукления театър в България – проф. Николина Георгиева, която на 4 октомври т.г. трябваше да навърши 90 г.
За пръв път фестивалът включва и онлайн програма с 8 представления на трупи от различни държави (Гърция, Испания, Словения, Полша, Великобритания, Чехия, Финландия). Постановките ще са достъпни на платформата fest.sofiapuppet.bg, всяка в рамките на 48 часа. Те ще са напълно безплатни за всички зрители на територията на Република България.
Пълната програма на фестивала можете да откриете на www.sofiapuppet.com и на www.fest.sofiapuppet.bg   
 

 
Всички новини