Най-новата премиера на Столичен куклен театър „Приказка за Скитника – Крал”

Най-новата премиера на Столичен куклен театър „Приказка за Скитника – Крал”

Приказка за Скитника – Крал”

Адаптация на Катя Петрова по приказките на Карел Чапек „Скитническа приказка”, „Голяма докторска приказка” и „Голяма котешка приказка”;

Режисьор- Катя Петрова
Сценограф – Станислава Кръстева
Музика – Христо Йоцов
Участват; Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Георги Спасов
Заповядайте на 09.03.2012г. от 19.00 часа в салона на ул. Гурко на Столичен куклен театър на премиерата на представлението  «Приказка за Скитника – Крал» .

Представление на режисьорката Катя Петрова, което със сигурност ще привлече с  еднакъв успех  както детската, така  и  възрастната аудитория. От една страна то е адаптация по приказките на  любим автор – Карел Чапек, а от друга, ангажира едни от най- добрите и интересни куклени актьори в момента –  Румен Гаванозов, Станимир Гъмов и Румен Угрински –  популярни и обичани лица от малкия екран. Същите актьорски имена  вече сме виждали  в други успешни куклени адаптации на Катя Петрова – „Ние, врабчетата” и „История за чайка и банда котараци”.

„Ние врабчетата” е заглавие, което  от 2002г. фигурира в афиша  на Столичен куклен театър, а „История за чайка и банда котараци” още с появата си(2008г.) печели многобройни награди на различни фестивали. През 2012г. се  завръща като абсолютен фаворит от 15-то триенале на  Международния куклен фестивал "Златен делфин", Варна,  като отнася всички въможни отличия  в раздела „спектакли за деца” - Голямата награда за цялостен спектакъл, за  режисура,  за сценография,  за музика,  за най-добра адаптация по литературно произведение, а наградата за актьорско майсторство  се присъжда на целия актьорски състав на представлението.

Както споделя самата режисьорка, именно актьорският състав вдъхновява написването на сценария и особено гост - актьора  Георги Спасов, който в известен смисъл е прототип на  протагониста –  Франтишек Крал. Този персонаж  напомня много  комедийните типажи от комедия дел арте, но в същото време е носител на вечни общочовешки качества – Благородството, Добрата, Честността, Щедростта.

Чистосърдечността и уникалната способност на Франтишек Крал да прощава, може би, навяват асоциации с образа на Христос, но в  една много по-близка и неочаквана вариация – Франтишек Крал е   простодушен и наивен клоун, който обезоръжава с търпението си околните. Белите врани в представлението, редки, почти на изчезване птици, са също една откровена библейска препратка към символиката на  ангелските образи.

Представлението е колаж от трите приказки „Скитническа приказка”, „Голяма докторска приказка” и „Голяма котешка приказка” на Карел Чапек, свързани на принципа на пътуване, преследване и хепи енд. В залавянето на Франтишек Крал се спускат тримата детектива – Сеньор Дебелааанен(Румен Угрински), Синьор Хитрани(Румен Гаванозов), Мистър Пъхнинос(Станимир Гъмов), които неусетно може би „се заразяват” от душевното благородство на Франтишек Крал.

Стилът на Катя Петрова се характеризира със специално и оригинално отношение към сценичната среда – в нейните представления сценографските решения са изключително ярки и синхронизирани с търсеното режисьорско послание.

Сценограф на представлението е Станислива Кръстева, с която Катя Петрова има вече един осъществен  проект  -  „Автобиография” по Бранислав Нушич.

Тук „сцената” е обикновена маса от натурално, необработено дърво, която обаче търпи всевъзможни метаморфози и сценични превъплъщения – в една пълна с ритъм  и отмерено музикално темпо стилистика на „анимация на предмета”, историята буквално се разказва единствено с въображение и с помощта на  отделните части на тази маса.

Органичното съчетание на различни изразни средства -  „жива” актьорска игра, клоунада, кукли, които напомнят изящни миниатюрни скулптури, режисьорски „изчислена” свобода на импровизация, в която, можете да бъдете сигурни – блестящият актьорски квартет  смело се хвърля  -   правят представлението колоритно и безкрайно увлекателно.

Изтъкнатият наш музикант Христо Йоцов е автор на  ефектните музикални етюди и акценти в представлението.....

Карел Чапек  е един от най-големите чешки писатели, чиято слава преминава през границите на собствената му страна. Роден е на 9 януари 1890 г. в Мале Сватоновице. Баща  му е лекар, майката издирва и събира словесен фолклор, увлечение което Чапек наследява и го превръща в  един от видните колекционери на фолклорна музика; цялата му лична колекция е запазена и предадена в музей от неговите наследници (това са 462 грамофонни плочи и 115 каталога на световни грамофонни фирми). С помощта на ЮНЕСКО след 1990 г. записите са дигитализирани и специален подбор от тях е издаден в пет диска.

Следвал философия в Хумболдовия университет в Берлин и в Соробната в Париж, писателят се дипломира в Карловия университет в Прага с докторска десертация в областта на естетиката. Работил е като журналист, редактор, драматург и режисьор. Чапек е невероятно добър любител фотограф, което освен с познатите фотографии на Дашенка - неговото любимо куче - се доказва от запазилите се снимки, в това число и портретни, на известни личности (президентът Масарик и редица други). Парадоксално, но аматьорът Карел Чапек е автор на най-продаваната по времето на първата Чехословашка република фотографска публикация – от 1933 г. „Дашенка или животът на едно кученце”, която  излиза в няколко десетки екземпляра.

Карел Чапек е един от родоначалниците на научнофантастичната литература и в този контекст трябва да споменем, че на него дължим създаването на думата „робот”.

Неговият сборник „Девет приказки и две в повече” излиза през 1932г. в Прага, като по това време авторът не само е написал вече няколко пиеси и няколко романа, но те вече са преведени на много чужди езици.

В приказките на Карел Чапек герои са свръхестествени същества – феи, водни духове и чудовища, но тези образи са с човешки качества, ситуирани в разпознаваеми ситуации.

Всички новини