Премиера на "Картини от една изложба" в Столичен куклен театър.

Премиера на "Картини от една изложба" в Столичен куклен театър.

КАРТИНИ ОТ ЕДНА ИЗЛОЖБА 

  • визуален спектакъл по музика на М. Мусоргски
  • Сценарий и режисура – Бисерка Колевска
  • Сценография – Свила Величкова
  • В ролята на художника: Румен Угрински, Стефан Димитров /гост/
  • В ролите на картините: Венцислава Асенова, Георги Стоянов, Димитър Тодоров,  Иван Райков, Мими Йорданова, Христо Димитров
Спектакълът е подходящ за зрители над 6г.

Премиера на 28.11.2012г. от 19.00 часа в салона на ул. Гурко на Столичен куклен театър.

Мислите ли, че художниците са щастливи, когато рисуват? Че цветовете на есента или лятото са достатъчни, за да успокоят душата им? В цветния си свят те често срещат колебанието, слабостта, безсилието, отчаянието и злото. Героят е малко смахнат и наивен, но пред очите ни създава красивите картини на живота си, като се сблъсква с тъмната сила на своето въображение. „Картини от една изложба” е куклен театър на сенките. Посредством тези образи – сенки, спектакълът прелита над най-съкровени, топли и нежни картини, за да подреди един богат свят. Феерията и магията му са изцяло продиктувани от музиката. В “Картини от една изложба” ще видите хармония на цветовете, музиката и танца на сенките. Ще видите смешната и мрачната страна на изкуството, битката на цветното и доброто с черното и лошото. И може би ще забравите зимата.

Музиката

“Картини от една изложба” на Мусоргски е програмно произведение, образно и разнообразно като звучене. В него има внушителни моменти като темата на Баба Яга и нежни моменти като танца на излюпените пилета. Екипът на спектакъла не се стреми да илюстрира картините на Мусоргски, а създава историята на един художник. Използвани са почти цялата клавирна версия на “Картини от една изложба” и “Нощ на голия връх” на Модест Мусоргски – разказва режисьорът Бисерка Колевска.

Картините

В спектакъла има алюзии с картините на импресионистите и Пикасо. Всяка картина е постигната посредством различна техника – една изглежда като нарисувана с акварелни бои, друга - с прахообразни бои, има изрезково рисуване. Изображенията не са реалистични, а фантастични и сюрреалистични.

Екипът

Сценографията на Свила Величкова отново зарежда с ведро настроение, което главният герой Художникът (в ролята Румен Угрински и Стефан Димитров) поддържа през цялото време. Бисерка Колевска залага на визуалното, невербалното и експресивно внушение на представлението, за да провокира различни асоциации у зрителите.

Бисерка Колевска

Бисерка Колевска е един от най-популярните режисьори в кукления театър. Завършва Режисура за куклен театър през 1982 година. До 1988 е режисьор в куклените театри в Хасково, Стара Загора, Видин, Добрич, София. Има постановки в Сърбия, Черна гора, Унгария, Чехия и е носител на многобройни награди от фестивали в петнадесет държави. От 1988 е режисьор на детски продукции и състезания в телевизионни формати. През 2006 е режисьор на  кукленото шоу “Говорещи глави” по TV7. По-известни постановки: “Змейче мое”, “Свещената книга”, “Тъжният принц”, „Купонът на феите”, “Сенки в нощта”. Последният й спектакъл, отново със сценограф Свила Величкова, е „Любовта към трите портокала” в Сливенския куклен театър

Свила Величкова

Свила Величкова е един от най-интересните сценографи и костюмографи за куклен и драматичен театър. Завършва Национална художствена академия през 1986 година. В периода 1986 - 1988 работи като сценограф в Сливенския театър, а след 1991 в Българска национална телевизия. Има над 30 спектакли в България, Сърбия, Италия и Германия и многобройни филми и предавания като сценограф и костюмограф, участия във фестивали в България, Швейцария, Япония, САЩ, Франция. Пакистан, Израел. През годините работи с Теди Москов за шоуто „Улицата”, както и за много от неговите постановки в България и Германия: „Майстора и Маргарита”, „Макбю”, „Сирано”, „Одисей”, „Макбет” и др. По-известни нейни куклени представления са: „Принцесата и граховото зърно”, „Цар Дроздобрад”, „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Пепеляшка” и др.

Всички новини