СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТНОВО Е ДОМАКИН НА ОТКРИВАНЕТО НА  КУКЛЕН СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН СЕЗОН 2018 И НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕТО НА НАГРАДИТЕ СИВИНА 2018

СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТНОВО Е ДОМАКИН НА ОТКРИВАНЕТО НА КУКЛЕН СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН СЕЗОН 2018 И НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕТО НА НАГРАДИТЕ СИВИНА 2018

Днес, 21 март - световен ден на кукления театър, от 19.30 ч. в Столичен куклен театър ще се състои деветата церемония по връчването на наградите СИВИНА. Наградата е учредена през 2010 г. на името на СИВИНА Сивинова, която беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – ИВАН, ВАНЯ, НИНА и СИВИНА. За огромно съжаление  Иван, Нина и Сивина  не са вече сред нас. „СИВИНА”  е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години  играеха в страната и чужбина  очаровайки зрителите с таланта си. Наградата е учредена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България. Сред членовете й са режисьори, като - Петър Пашов, Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров. Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на       млади  актьори в кукленото изкуство. Те се номинират и отличават за една от първите си три изяви на професионална сцена. Номинираните за тазгодишния приз са девет млади таланти от Столичен куклен театър, ДКТ-Пловдив, ДКТ-Сливен, ДКТ-Пазарджик, ДКТ- Видин, ОКТ-Благоевград и Театър „Ателие 313“.
На 24 март /събота/ Столичен куклен театър отново ще бъде домакин на Куклен софийски театрален салон, на който ще бъдат представени номинираните представления и творци за Наградата ИКАР 2018 на Съюза на артистите в България, за постижения в областта на кукленото изкуство. Столична община, Съюза на артистите в България и Столичен куклен театър канят почитателите на кукления театър на официалната церемония по откриването на 24.03.2018 г., от 11.30 ч. пред Столичен куклен театър, на ул. „Гурко“ 14. Софийският театрален салон е част от Календара на културните събития на Столична община.
В салона на СКТ, зрителите ще могат да гледат куклените спектакли, които тази година ще се състезават за ИКАР 2018, на:
  • 22.03. /четвъртък/ от 19.00 ч. – АВЕНЮ Q – бродуейски мюзикъл за възрастни, спектакъл на Столичен куклен театър;
  • 24.03. /събота/ от 10.30 и 12.30 ч. – ДРАКОНЪТ – спектакъл на ДКТ-Сливен;
  • 24.03. /събота/ от 19.00 ч. – ПАРЧЕНЦЕТО – визуален спектакъл на ДКТ-Бургас.
На 24 и 25 март от 14.00 до 16.00ч. магията на кукления театър ще оживее за всички, които искат да я докоснат и да я почувстват истински. Заедно с артисти и художници от Столичния куклен театър децата ще могат да изработят кукли, ще могат да разгледат всички потайности, които крие театърът, както и всичко, което се намира зад завесата в Куклено-театралните ателиета за малки и големи. Събитието е част от Софийски театрален салон и е с предварително записване на касата на театъра: ул. „Генерал Гурко” №14, билетна каса: 02 988 54 16.
 
Всички новини