СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТНОВО Е ДОМАКИН НА СОФИЙСКИ КУКЛЕН ТЕАТРАЛЕН САЛОН ИКАР 2023

СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТНОВО Е ДОМАКИН НА СОФИЙСКИ КУКЛЕН ТЕАТРАЛЕН САЛОН ИКАР 2023

 
На 21 март - Световният ден на кукления театър, от 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои 13-тата церемония по връчването на наградите СИВИНА. Призът е за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те се номинират и отличават за една от първите си три изяви на професионална сцена. Номинираните за тазгодишния приз са 13 млади таланти от Държавните куклени театри в Русе, Сливен, Ямбол, Бургас и Габрово, Театрална компания „Пъпет арт“ (Puppet Art) и Младежки театър „Николай Бинев“. Събитието е част от Софийски куклен театрален салон и се организира от АКТ УНИМА, България и Столичен куклен театър, в партньорство със Столична община и Съюза на артистите в България.
От 22 до 26 март, в салон „Гурко“ 14 на Столичен куклен театър, ще бъдат представени спектаклите, които са отличени с номинации за Наградата ИКАР 2023 на Съюза на артистите в България, за постижения в областта на кукленото изкуство.
В салона на Кукления театър, зрителите ще могат да видят спектаклите, които тази година ще се състезават за ИКАР 2023:
22.03. /сряда/ от 19.00 ч. – ПОЛЕТЪТ НА КЪРТИЦАТА – спектакъл на Театрална компания Puppet’s lab в партньорство със Столичен куклен театър;
23.03. /четвъртък/ от 19.00 ч. – ОРФЕЙ – античен мит, спектакъл на ДКТ-Русе;
24.03. /петък/ от 19.00 ч. – АЛИСА В ОГЛЕДАЛНИЯ СВЯТ – спектакъл на ДКТ-Варна;
25.03. /събота/ от 18.00 ч. – НЕВИДИМИЯТ ТОНИНО – спектакъл на ДКТ-Пловдив;
26.03. /неделя/ от 11.00 и 17.00 ч. – ДЖАК И БОБЕНОТО СТЪБЛО – спектакъл на Столичен куклен театър
На 26 март от 13.30 ч. заедно с артисти и художници от Столичния куклен театър децата ще могат да се качат на сцената на театъра и да се запознаят с всичко, което се случва зад завесата в Уъркшопа „Магията на кукления театър“ за малки и големи. Участието в уършопа е с предварително записване на касата на театъра: ул. „Генерал Гурко” №14, билетна каса: 02 988 54 16. В същия ден, от 16.00 ч. всички любители на кукленото изкуство ще могат да се насладят на Парада на куклите, на който ще могат да видят различни кукли и костюми от спектакли на театъра, представени от студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ с художествен ръководител проф. Боньо Лунгов.
Софийският театрален салон по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и част от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Столичната Община, Министерството на културата и Националния фонд „Култура“.
Всички новини