СИВИНА 2020

СИВИНА 2020

ИВЕТА МАРИНОВА, СВЕТЛИНА СТАНЧЕВА, МАРТИН ПАШОВ и ДИМИТЪР ПИШЕВ са носителите на наградата „СИВИНА“ 2020
Младите актьори получиха приза на Асоциацията  на Куклените Театри – АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България  за млад куклен актьор.
Режисьорът Злати Златев бе удостоен с наградата на Асоциацията за цялостен принос към българското куклено изкуство.
Късно снощи,  в Столичен Куклен Театър се състоя единайстата церемония по връчването на наградатаСИВИНА”.  Наградата бе присъдена на младите актьори от ДКТ – Русе. Те получиха отличието за  дебютния им спектъкал “Вълкът и седемте козлета” . 
Грамоти,  статуетка и парична награда получиха младите дебютанти от русенския куклен театър.
Режисьорът Злати Златев бе удостоен с наградата на Асоциацията за цялостен принос към българското куклено изкуство.
Церемонията, която  трябваше да се състои в деня на кукления театър – 21 март, бе отложена заради извънредната ситуация през м. март, като снощи тя премина при строго спазване на всички противоепидемични мерки.  По традиция събитието е част от Софийски куклен театрален салон и се провежда в навечерието на връчването на наградите ИКАР, което също бе отложено и ще се състои на 31 октомври т.г. 
Наградата е учредена през 2009 г. на името на СИВИНА Сивинова, която беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – ИВАН, ВАНЯ, НИНА и СИВИНА. Идеята за наградата е на Кирякос Аргиропулос и доц. Петър Пашов, подкрепена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на       млади  актьори в кукленото изкуство.Те са номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на професионална сцена.
 Тазгодишните номинирани за  „СИВИНА” бяха:
  1. Виолетка Борисова – за дебютът й в „Малчуган на пътя”, спектакъл на Държавен куклен театър Търговище
  2. Ивета Маринова, Светлина Станчева, Мартин Пашов и Димитър Пишев – за дебютния им спектъкал “Вълкът и седемте козлета” в Държавен куклен театър Русе
  3. Илияна Крушева – за ролята ѝ на Маша в спектакъла „Маша и Мечокът“ на Драматично-куклен театър „Сава Доброплодни“ – гр. Силистра
  4.  Христо Петев – за ролите му в "Хартиени Истории / Paper stories" на Фондация Театър Корсар.

Фотограф: Светослав Караджов
Всички новини